Възходът на либералната демокрация е сравнително ново явление за човечеството Тя трудно на

...
Възходът на либералната демокрация е сравнително ново явление за човечеството Тя трудно на
Коментари Харесай

Идва ли краят на Демокрацията? В България е крехка, а мафията има огромна роля

Възходът на либералната демокрация е относително ново събитие за човечеството 

Тя мъчно на приливи и отливи набира скорост и надмощие едва в последните 200 години от цялото 40-хиляди годишно битие на Хомо сапиенс.

Именно демократичната демокрация е направила модерният свят подобен, какъвто е с всички богатства, права които имаме, технологии, свободно пътешестване, независимост на словото, които към този момент одобряваме, като някаква даденост, въпреки че не са.

Докога обаче ще продължи това?

Идва ли време още веднъж времето на безспорните властолюбци, харизматични властнически водачи, деспоти, автократи, обкръжени от корумпираната си несменяема аристокрация и твърдата ръка? 

Вече виждаме нескончаемите войни за територии и смяна на границите, което е обвързвано с властническия модел на ръководство.

" България е нежна народна власт, където партиите търсят да си подсигурят властта, а проведената престъпност и Русия играят голяма роля " написа европейската редакция на Politico в публикация, в която се пробва да отговори на въпроса дали 2024-та е годината, в която демокрацията ще доближи сериозна точка и ще се насочи към автокрация? 

Европейското издание написа: " доста европейски страни са уязвими за модела на Виктор Орбан, който упражнява властта си посредством мрежи от доближени и надзор върху медиите. България е нежна народна власт, в която партиите работят като огромни мрежи за застъпничество, изключително към избори, а проведената престъпност и Русия играят голяма роля. Гърция също е все по-често в центъра на вниманието поради държавния напън върху обществените институции, като държавното управление на Кириакос Мицотакис е упреквано, че подкопава работата на регулаторите, проверяващи подслушването на политици и публицисти от страна на страната ".

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.

Дали демокрацията в света ще доближи сериозна точка? Това може да наподобява чудноват въпрос в миг, когато страните, представляващи съвсем половината от международното население, или към 3,8 милиарда души, изпращат своите гласоподаватели до урните в някаква форма на избори.

Наистина, от Съединените щати до Обединеното кралство и Европейския съюз, от Индия до Мексико и от Тайван до Индонезия, някои от най-стратегически значимите страни в света ще проведат избори тази година.

И въпреки всичко, даже измежду тази приказност от гласувания и бюлетини, специалистите предизвестяват, че демокрацията - формата на ръководство, въведена за първи път от аристократите в Атина през VI в. пр.н.е. - навлиза в рискова зона. Те настояват, че освен диктатори като съветския президент Владимир Путин и иранския висш лидер аятолах Али Хаменей ще се опитат да употребяват преимуществата на демокрацията, с цел да поддържат личното си ръководство и да подтиснат опозицията, само че демокрацията е застрашена и на Запад.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплашва да употребява демократичните институции като оръжие против политическите си противници, в случай че завоюва повторните избори през ноември идната година. Потенциалното му преизбиране към този момент популяризира суматоха в Европа, че той ще обърне тил на Украйна - а в действителност и на НАТО - освобождавайки ръцете на Путин да възвърне съветската империя и мрежите за въздействие в Централна и Източна Европа.

В Европа изборите за Европейски парламент през юни наподобява ще дадат сигнал, че извънредно десните партии, може би най-значително във Франция и Германия, набират същинска скорост и се трансформират в евентуални национални държавни управления, които ще бъдат враждебни към институциите на Европейски Съюз в Брюксел и европейските мюсюлмани, като в същото време ще бъдат по-благосклонни към Кремъл. Големият въпрос, който виси над тези партии, е дали те биха разрушили опорните точки на европейската народна власт - като самостоятелната правосъдна система и свободната преса - откакто употребяват изборните урни, с цел да дойдат на власт.

Докато 2023 година минава в 2024 година, първите избори с огромен залог на хоризонта са изборите в Тайван на 13 януари, които ще се трансфорат в тест за това дали китайският президент Си Дзинпин ще продължи да толерира демокрацията на острова или ще нахлуе и ще провокира огромна рецесия в сигурността в Южнокитайско море.

Политическата неустойчивост на Европа също се прояви с цялостна мощ през последната седмица на декември. Десетки бяха арестувани в Сърбия, откакто протестиращи се надигнаха поради фалшифицираните съгласно тях избори в Белград, където президентът популист Александър Вучич е подложен на критика, че злоупотребява с въздействието си върху медиите и държавните чиновници. Русия се намеси в обичайна си роля на подстрекател на проблеми, обвинявайки Запада, че се пробва да разпали " Майдан " в украински жанр против Вучич, който е в другарски връзки с Путин.

Свиваща се карта

Един бърз взор към изследванията, изследващи разпространяването на демокрацията през днешния ден спрямо други форми на ръководство, разкрива тревожна наклонност. Според Института V-Dem към Университета в Гьотеборг, Швеция, през последните няколко десетилетия демокрацията бързо отстъпва място на автокрацията.

В целия свят " равнището на народна власт, на което се радва междинният жител на света през 2022 година, е спаднало до равнищата от 1986 година ", пишат откривателите от V-Dem в отчета си за 2023 година " Има повече затворени автокрации, в сравнение с демократични демокрации - за първи път от повече от две десетилетия ".

С изумителен спад, регистриран в Азиатско-тихоокеанския район, 72% от популацията на света, или 5,7 милиарда души, живеят под автократично ръководство през 2022 година, пишат откривателите на V-Dem.

Последният отчет на Freedom House, различен значим орган за следене на демокрацията, не е по-обнадеждаващ. " Глобалната независимост ", написа основаната във Вашингтон организация с нестопанска цел, " понижава за 17-та поредна година " през 2023 година, като свободата на изложение е главната жертва на световния поход към автокрация.

Freedom House показва пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, което имаше за цел да потуши демократичните желания на Киев и да прекъсне връзките му с Европейски Съюз, като образец за директна офанзива на демокрацията от страна на автократични режими.

И въпреки всичко, даже на фона на тази губеща серия, експертите, които мерят положението на демократичните правила, както и тяхната подривна активност, настояват, че 2024 година крие огромни опасности за демокрацията. И на никое място това не е по този начин, както в Съединени американски щати, където през 2024 година се организират президентски избори.

Близо три години откакто прикани тълпите, събрали се пред Капитолия, да се " борят като в пъкъла ", с цел да анулират резултата от изборите през 2020 година, предизвиквайки въстание, Тръмп се завръща и гледа към наново завръщане в Белия дом.

След като социологическите изследвания демонстрират, че е евентуално той да завоюва номинацията на Републиканската партия за претендент за президент и вероятно да победи настоящия президент Джо Байдън, завръщането на Тръмп на власт наподобява по-вероятно от всеки път макар правните проблеми, които към момента могат да провалят упоритостите му.

Диктатура на Тръмп?

И до момента в който Тръмп играе играта на народна власт, като води акция за гласове, мненията му по време на всеобщи манифестации, извършени из цялата страна, подхранват опасенията, че в случай че бъде избран отново, магнатът на недвижимите парцели може да трансформира най-могъщата нация в света в "  диктатура  “.

По всяка възможност прекосяването от народна власт към тирания в Съединените щати няма да бъде оповестено като такова, а по-скоро ще се реализира последователно посредством подкопаване на институциите и нормите, до момента в който не остане нищо друго с изключение на атрибутите и външния тип на демокрацията.

Пример за това е независимостта на правосъдната власт. Това е основен маркер за функционираща народна власт. И въпреки всичко Тръмп многократно е заявявал , че ще употребява Министерството на правораздаването, с цел да преследва политически противници, в случай че бъде избран отново, като в същото време се зарича да изпълни редиците на основни институции с лоялни хора.

В Европа, където стотици милиони ще гласоподават на общоевропейските избори през юни, заплахата от изцяло прекосяване към автокрация наподобява по-малко остра. Въпреки това толерантността на Европа към автократите в нейните среди, а точно към унгарския министър председател Виктор Орбан, основава рисков казус, като предизвиква други да последват пътя му, пише Politico.

Всъщност доста европейски страни са уязвими за модела на Орбан, който упражнява властта си посредством мрежи от доближени и надзор върху медиите. България е нежна народна власт, в която партиите работят като огромни мрежи за застъпничество, изключително към избори, а проведената престъпност и Русия играят голяма роля. Гърция също е все по-често в центъра на вниманието поради държавния напън върху обществените институции, като държавното управление на Кириакос Мицотакис е упреквано, че подкопава работата на регулаторите, проверяващи подслушването на политици и публицисти от страна на страната.

Всичко това е от голяма важност за действието на самия Европейски Съюз, който има доста стеснен триумф в управлението на своите страни членки във връзка с пропуските в региона на върховенството на закона и отстъплението от демокрацията, до момента в който същите тези страни имат свободна позиция да пречат на Европейски Съюз. Орбан чудесно илюстрира тази съществена уязвимост на Европейски Съюз, защото един водач, обвързван с Кремъл, може да блокира напредъка по значими решения. Например през декември той предотврати отпущането на жизненоважен финансов избавителен пояс за Украйна.

По-общо казано, доверието във действието на европейската народна власт понижава в няколко огромни страни от Европейски Съюз, в това число Франция и Италия, съгласно изследване на IPSOS, публикувано в края на предходната година.

Възходът на определения автократ

Както Владимир Путин, по този начин и неговите фенове измежду европейската последна десница имат общ интерес от подкопаването на демокрацията в Европейски Съюз.

Преди изборите за Европейски Съюз, в които ще вземат участие стотици милиони, крайнодесните партии нарастват във Франция, Нидерландия, Германия и други огромни страни от Европейски Съюз. Въпреки че тези партии няма да си обезпечат власт, те могат да упражняват още по-голямо въздействие върху политиките на Европейски Съюз, в случай че реализиран високи резултати на гласуването на 6-9 юни, принуждавайки Брюксел да пренебрегне проблемите с върховенството на закона в страните от Европейски Съюз и да се отдръпна от отбраната полезности, които са в основата на демократичното общество.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР